Get good with horses

Get good with horses

Diana Luyten

Accreditations:
♥ Advanced Natural Horsemanship (Groundwork)
♥ Basic Forward, Active, Natural Riding Coach
♥ Polework, Gridwork & Jumping
♥ Basic Trailer Load-IN

Hoi,
ik ben Diana Luyten-Hoogervorst. Ik woon in Noordwijkerhout, met mijn echtgenoot en poes Muis.
Naast mijn 3 daagse werkweek (zonder paarden), doe ik achtergrond werkzaamheden voor de Academy.
Door ‘schade en schande’ wijzer geworden heb ik de afgelopen (bijna) 30 jaar met paarden veel compassie
gekregen voor deze prachtige dieren. Hoe wij omgaan met deze dieren kan altijd verbeterd worden.Als tiener was er al paardenliefde, maar door omstandigheden is dat een poosje weg geëbd. Op mijn 30e ben ik weer verliefd geworden, tijdens een onverwachte buitenrit in het duin en op het strand.

Al snel reed ik 3 x per week op een manege, waarna ik mijn eerste ‘eigen’ paard kocht. Hilco was een manege-paard, erg slim en niet altijd ongevaarlijk (voor mensen dan). Zijn expressieve gedrag viel op tussen de andere manege paarden, dat was voor mij woest-aantrekkelijk. 🙂

Om meer te leren heb ik de Orun Basis-Instructeursopleiding gevolgd. Op de manege van destijds heb ik ook lessen gegeven, wat ik super leuk vond om te doen.

Ondanks dat  Hilco en ik best goed met elkaar overweg konden, waren er zeker zaken die verbetering konden gebruiken. In de omgang en met rijden.
In mijn zoektocht naar een andere omgang met mijn eigen paard, zag ik ook andere mensen die op zoek waren. Zoë had dat ook gedaan en ik zag de verbijsterende veranderingen tussen haar en haar eerste grote liefde Mia. Sindsdien ben ik haar ‘volger’ en student.

Door mijn huidige paard Zola heb ik moeten leren om veel meer bewust te worden van mijn lichaamstaal, zijn (kleine) signalen op te vangen en mijn gedrag daarop aan te passen. Ik kreeg veel interesse in paardengedrag; waarom doet hij wat hij doet en wat mijn invloed daarop is, of kan zijn. Elk paard is anders en kan een andere benadering nodig hebben om vertrouwen te krijgen en happy te zijn in de omgang met mensen.

Bij de lessen die ik geef, heb ik vooral aandacht voor de reacties van het paard op de vragen van de ruiter/eigenaar. Wat kan deze persoon anders doen, wat kan kleiner, wat kan duidelijker, etc. Vaak komen ruiters tot de conclusie dat zij véél te veel doen en dat het paard met kleinere hulpen of lichtere aanwijzingen veel beter reageert. En er wordt geleerd om beter te kijken en te voelen wat het paard aangeeft met zijn gedrag. Ruiter en paard gaan elkaar beter begrijpen en een betere samenwerking is het gevolg.

Sinds de start van de GGWH-Academy help ik Zoë achter de schermen, voornamelijk met administratieve zaken. In de Academy-weekenden assisteer ik met lesgeven en de organisatie. Super leuk om te doen en vooral leerzaam.
Want dat is voor mij erg belangrijk; je bent nooit uitgeleerd!